Eng

Zdravlje iz košnice: Apiterapija od sada dostupna u Silosima u Beogradu

Vreme čitanja: 2 min

U srcu grada, u beogradskim Silosima, nalazi se jedinstvena zelena oaza poznata kao Medonosni vrt gde je i pčelarski centar “BeeCenter”. Ovaj centar zajedno sa neprofitnom organizacijom GAIA pokret koja je i osnovala Silose je posvećen očuvanju pčela i unapređenju urbanog pčelarstva i predstavlja inovativni projekat koji spaja ekološku svest, edukaciju i zdravlje. 

BeeCenter nije samo mesto gde se proizvodi med; to je centar za edukaciju, istraživanje i promociju održivosti i biodiverziteta. Tokom sezone se organizuju različite radionice, predavanja i manifestacije prilagođene svim uzrastima, kako bi se edukovala javnost o važnosti pčela i očuvanju prirodnog staništa oprašivača. Jedna od najnovijih i najuzbudljivijih inovacija koja stiže u Silose je api komora, odnosno apiterapija.

Šta je Api Komora?

Api komora je specijalno dizajniran prostor u kojem se koristi vazduh iz košnica za inhalaciju, metoda poznata kao apiterapija. Ovaj tretman ima tri koraka, traje oko 45 minuta i namenjen je poboljšanju opšteg stanja organizma. Apiterapija je prvenstveno preventivna metoda, ali se u evropskim zemljama pokazala korisnom i kod hroničnih stanja poput astme i bronhitisa.

Api komora je jedna drvena kućica što dodatno doprinosi osećaju prirodnog okruženja i mira, a napravljena je po najvišim ekološkim standardima. Pored košnica koje služe za inhalaciju, u drugoj prostoriji api komore nalazi se drveni krevet ispod kojeg su takođe smeštene košnice. Ležanjem na ovom krevetu, korisnici osećaju vibracije koje emituju pčele. Ove vibracije, sa frekvencijama između 400 i 500 Hz, imaju terapeutski efekat i mogu poboljšati kvalitet sna, smanjiti stres i podstaći oporavak organizma. “Pojedini apiterapeuti iz Nemačke kažu da 45 minuta ležanja i upijanja vibracija iz košnica može uticati na organizam kao 8 sati sna,” kaže David Mardešić u razgovoru za OdržiMe ESG Web Platformu.

Naučna istraživanja rađena za vreme kovida su dokazala da se u vazduhu iz košnica sadrži preko 50 aktivnih materija koje pozitivno utiču na respiratorni i kardiovaskularni sistem. Inhalacija ovog vazduha može pomoći u smanjenju upala, poboljšanju disajnih puteva i jačanju imuniteta.

Rizik od uboda pčele tokom terapije ne treba da vas brine jer se u svakoj od košnica nalazi mreža koja odvaja pčele od korisnika komore, obezbeđujući sigurnost. Tretman inhalacije vazduhom iz košnica dokazano je bezbedan i nema nuspojava. Korisnici se mogu opustiti i uživati u prirodnim blagodatima pčelinjeg vazduha, i to sve pod nadzorom sertifikovanih api terapeuta, ali i doktroke pulmologije.

Kako iskusiti Apiterapiju?

Apiterapija je sada dostupna svima u BeeCentru. Posetioci imaju priliku da sami iskuse benefite ovog prirodnog tretmana. Usluge apiterapije se pružaju uz prethodno zakazivanje, čime se osigurava da svaki posetilac dobije maksimalnu pažnju i uputstva od strane stručnog osoblja. “Naš cilj je da pružimo holistički pristup zdravlju, koji će koristiti prirodne resurse na najbolji mogući način,” objašnjava Dario Mardešić.

Medonosni vrt

Zelena oaza koja je tokom poslnjih par decenija služila kao odlagalište šuta je zahvaljujući GAIA pokretu dobila novi izgled. Doneta je zdrava zemlja, posađeno na hiljade biljaka i desetine stabala i kao jedinstven prostor u gradu dalo mogućnost zainteresovanim pojedinicma i kompanijama da svoje proslave organizuju upravo u hladovini Medonosnog vrta. 

U BeeCenter-u se postavljaju novi standardi u urbanom pčelarstvu i održivosti. Ovaj centar ne samo da edukuje i inspiriše, već kroz inovativne pristupe i saradnju sa zajednicom doprinosi očuvanju pčela i unapređenju kvaliteta života u gradu.

Za više informacija i zakazivanje poseta, možete kontaktirati BeeCenter putem emaila office@beecenter.rs ili putem Instagram stranice @beecenterbgd

Foto: Pineapple Creatives 

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top