Eng

Država rezervisala sredstva za podršku kupovini 175 električnih vozila

Vreme čitanja: < 1 min

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da su građani i pravna lica zainteresovani za subvencionisanu kupovinu električnih vozila i da su do sada u te svrhe rezervisana sredstva za kupovinu 175 vozila na električni pogon.

Vujović je istakla da Ministarstvo zaštite životne sredine obezbeđuje sredstva u te svrhe već petu godinu zaredom, a ove godine je opredeljeno 170 miliona dinara.

“Kao jednu od mera za bolji kvalitet vazduha, već petu godinu obezbeđujemo sredstva za kupovinu električnih i hibridnih vozila. Od ove godine, nakon prelaznog perioda, subvencionišemo isključivo električna vozila. Po ovogodišnjem konkursu, za ispravne prijave za subvencije već je rezervisano 100 miliona dinara. Sigurna sam da će domaća proizvodnja električnih vozila značajno uticati na rast interesovanja građana i pravnih lica za ovaj vid podrške države”, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, za pet godina, za podršku kupovini električnih i hibridnih vozila, utrošeno je više od milijardu dinara.

“U prethodnim godinama smo, usled velikog interesovanja, odobravali i dodatna sredstva u ove svrhe. Drago mi je što se pokazalo da ima zainteresovanih i za potpuno električna  vozila, jer njih i zovemo ekološka vozila, budući da ne emituju štetne materije u vazduh”, rekla je Vujović.

Zahtevi za subvencije se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine dok se ne utroše sredstva, a najkasnije zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine. Ovo pravo mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica.

Predviđena podrška za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla iznosi 250 evra, a za električne motocikle, motocikale sa bočnim sedištem, teške tricikala, lake i teške četvorocikale 500 evra. Za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone predviđena subvencija iznosi 5.000 evra.

Photo: Ilustracija Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top