Eng

Šta posle upotrebnog veka solarnih panela? SolarPower Europe objavio prve smernice

Vreme čitanja: 2 min

SolarPower Europe je objavio izveštaj “Upravljanje krajem životnog veka: Smernice za najbolju praksu“ koji pruža potpuni pregled rukovanja solarnim panelima na kraju radnog veka i povećava održivost solarne energije, piše OIE Srbija.

Ove smernice uključuju:

  • Sveobuhvatan pregled kako da rukujete ključnim komponentama solarnog sistema kada dođu do kraja svog životnog veka, uključujući njihovo povlačenje iz upotrebe i zamenu.
  • Ključno evropsko zakonodavstvo koje reguliše upravljanje otpadom i upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom (VEEE), u vezi sa EoL solarnim komponentama.

U prethodnoj godini, preko 55 GW solarne energije je instalirano širom EU u još jednoj rekordnoj godini za industriju, a to znači da Evropa sada ima kumulativni instalisani kapacitet od 263 GW i jednu od najstarijih solarnih flota na svetu. Deo postojećih flota će u narednom periodu početi da stiže do EoL-a (End-of-life), sa sve više otpada koji se proizvodi kako vreme odmiče.

Ovaj dokument je rezultat godinu dana intenzivnog rada 30 vodećih solarnih stručnjaka iz preko 15 kompanija. Saradnici rade širom solarne fotonaponske industrije, a uključuju EPC i O&M pružaoce usluga, proizvođače organizacije odgovornosti (PRO), menadžere imovine, vlasnike sredstava, proizvođače, pravne stručnjake, provajdere digitalnih rešenja, tehničke savetnike, investitore i organizacije.

Prvo izdanje EoL Smernica za najbolju praksu je prvi skup preporuka u industriji o tome kako da poboljšate održivost solarne energije. Sa 30 saradnika, oni predstavljaju najpotpuniji pregled načina na koji se postupa sa ključnim komponentama solarnog sistema kada dođu do kraja svog korisnog veka, uključujući i njihovu razgradnju i zamenu.

Smernice takođe naglašavaju ključne elemente evropskog zakonodavstva koji se primenjuju na otpadnu električnu i elektronsku opremu (VEEE) i regulišu EoL PV komponente, ideći u detalje o šemama sakupljanja i reciklaže koje su dostupne solarnoj industriji. Cirkularnost takođe postaje sve važnija tema, smernice nude preporuke o tome kako proceniti potencijal za drugi životni vek komponenti fotonaponskog sistema.

Tokom protekle dve decenije, došlo je do značajnog porasta proizvodnje solarnih panela. Kako su ovi paneli u blizini njihovog EoL-a, otpad bez presedana pojavio se kao izazov upravljanja. Projektovano je da će fotonaponski otpad činiti značajan deo, u rasponu od 4% do 14% ukupne električne energije proizvodnog kapaciteta do 2030. godine i mogao bi da dostigne od 60 do 80 miliona tona do 2050. godine. Ovo postavlja ozbiljna pitanja o tome da li će sadašnje tehnologije reciklaže biti dovoljno napredne da se bave fotonaponskim panelima i da li postoje u obimu potrebnom da apsorbuju ove nove otpadne tokove.

Radni tok je bio zauzet 2023. godine, lansiranjem nove digitalne platforme za Smernice za najbolju praksu, čineći pretraživiji i dostupniji nego ikada ranije. Novi vodič za poslove za one koji traže posao u ovoj industriji je pokrenut na samitu SolarPower. Takođe je došlo do manjeg ažuriranja EPC najbolje prakse Odeljak sa smernicama za ugovaranje koji se može naći na linku.

Ceo izveštaj možete pronaći klikom na link: End-of-Life Management: Best Practice Guidelines Version 1.0 – SolarPower Europe

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top