Eng

„Mond“: Otvaranje rudnika litijuma u Francuskoj – projekat od velikog nacionalnog interesa

Vreme čitanja: < 1 min

Jedan od najvećih evropskih projekata rudnika litijuma, predvođen grupom Imeris u Alijeu, pridružio se listi „projekata od velikog nacionalnog interesa“, što je sinonim za ubrzane procedure implementacije, prema uredbi objavljenoj u nedelju 7. jula u Službenom listu, piše francuski Mond.

Ovaj projekat otvaranja rudnika litijuma u ​​Ešasijeru deo je strategije koju je uspostavila Francuska kako bi se oslobodila zavisnosti od uvoza, posebno iz Kine. Proizvodnja litijumskih baterija za električne automobile je ključni element energetske tranzicije.

Prema Imerisu, projekat pod nazivom Emili ima za cilj da od 2028. proizvede litijum neophodan za proizvodnju baterija za više od 700.000 vozila tokom dvadeset pet godina. Javna debata pokrenuta u martu o ekološkim i socio-ekonomskim uticajima projekta mora da se završi 31. jula, saopštila je Nacionalna komisija za javnu raspravu (CNDP). 

Imeris procenjuje da bi projekat, opisan kao „najveći rudarski projekat u kontinentalnoj Francuskoj za više od pola veka“, stvorio 500 direktnih radnih mesta i 1.000 indirektnih.

Status „projekta od velikog nacionalnog interesa“, stvoren zakonom o zelenoj industriji iz oktobra 2023, omogućava industrijskim projektima od značaja za ekološku tranziciju ili nacionalni suverenitet da imaju koristi od mera ubrzanja ili administrativnih izuzeća.

U svetu je 2022. godine 47% iskopanog litijuma dolazilo iz Australije – prodato uglavnom kineskim prerađivačkim kompanijama – 30% iz Čilea i 15% iz Kine. 

U maju je Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja je rekla da se plaši „tenzija“ u vezi sa globalnim snabdevanjem mineralima i metalima neophodnim za energetsku tranziciju, podstakla povećanje investicija u rudarstvo kako bi planeta mogla da ograniči svoje zagrevanje na 1,5 stepeni do kraja veka.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top