Eng

Srednjoškolci iz cele Srbije osmislili genijalna rešenja za lokalne probleme

Vreme čitanja: 2 min

Timovi „Nije kompot nego kompost“ Prve tehničke škole iz Kragujevca„Pančevo pametan grad“  Mašinske škole „Pančevo“, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ i Medicinske škole „Stevica Jovanović“ iz Pančeva i „EcoBytes“ Prve kragujevačke gimnazije, pobednici su prvog STE(A)M izazova u Srbiji. Njihova rešenja za primenu nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike, odnosno STE(A)M disciplina, za rešavanje lokalnih problema, odabrana su kao najbolja u konkurenciji deset timova u finalu ovog takmičenja koje je održano u Beogradu.

Pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Aleksandar Jović, obraćajući se učenicima i učenicama, rekao je da su svi finalisti STE(A)M izazova pobednici. „Kroz timski rad učinili ste ono čemu teži naše obrazovanje, a to je interdisciplinarnost. STE(A)M izazov je prilika da usvojite nova znanja i veštine, ali i prilika da u praksi primenite ono što ste naučili iz više predmeta. Takođe, nadam se da će ovaj izazov ohrabriti i nastavnike i nastavnice da još više sarađuju u razmeni znanja iz različitih oblasti u cilju povezivanja gradiva različitih predmeta“, istakao je Jović.

Tim „Nije kompot nego kompost“ iz Kragujevca bavio se problemom velike količine biorazgradivog otpada u školskom dvorištu koji može biti pretvoren u koristan proizvod – kompost. Oni su napravili roto-komposter sa veb aplikacijom za upravljanje kompostom od bio-otpada kojom korisnici mogu pratiti stanje komposta i primati obaveštenja o bilo kakvim neispravnostima, što ceo proces čini efikasnijim. Tim “Pančevo pametan grad” izradio je inovativno rešenje koje obuhvata praćenje kvaliteta, temperature i vlažnosti vazduha, kao i brzine i smera vetra putem senzora. Druga komponenta su upozorenja (alarmi) o rizičnim koncentracijama opasnih materija, koja se šalju korisnicima putem mobilne aplikacije za android uređaje u vidu notifikacija. Tim “EcoBytes” iz Kragujevca takođe je radio na unapređenju kvaliteta vazduha u gradu. Rešenje ovog tima je bioreaktor koji predstavlja ekosistem jednoćelijskih algi smeštenih u staklenu posudu, koje proizvode kiseonik, u zamenu za ugljen – dioksid, čija je povećana koncentracija posledica zagađenosti. Bioreaktor takođe poseduje solarni panel koji napaja pumpu i lampu neophodnu za njegov rad. Pobednička rešenja će nastaviti da služe lokalnoj zajednici iz koje dolaze, uz mogućnost primene i u drugim lokalnim sredinama.

Na konkurs, raspisan u oktobru 2023. godine, prijavilo se ukupno 35 školskih timova iz cele Srbije, koji su uz podršku svojih nastavnika identifikovali probleme u svojim lokalnim sredinama i za njihovo rešavanje osmislili inovativna rešenja koja se baziraju na upotrebi podataka, uz primenu STE(A)M disciplina, kao i tehnologija poput veštačke inteligencije, interneta stvari (IoT), blokčejna i robotike. 

STE(A)M izazov je organizovan u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i Fondacijom Petlja, uz podršku Vlade Republike Srbije.

Više o ovom projektu, kao i rešenja deset finalista prvog STE(A)M izazova možete pročitati na našem portalu BIZLife.

Foto: UNPD

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top