U ovom restoranu vas svaki dan dočekuje baka iz druge države sa svojim specijalitetima

Zamislite restoran u kojem vas ne dočekuje poznati šef kuhinje sa zvezdama, već baka iz Japana, Perua, Šri Lanke ili Italije – sa sve keceljom, toplim osmehom i receptom koji se prenosi generacijama. To nije san, već realnost restorana Enoteca Maria u njujorškom Staten Ajlendu.

Ovaj jedinstveni restoran, osnovan 2007. godine od strane Džodija Skaravele (Jody Scaravella), nastao je kao lična posveta njegovoj preminuloj majci i baki, Italijankama koje su mu usadile ljubav prema domaćoj kuhinji. Prvobitno, kuhinju su vodile isključivo italijanske nonne koje su spremale tradicionalna jela iz različitih krajeva Italije.

Međutim, ideja je ubrzo prerasla okvire jedne zemlje. Danas, Enoteca Maria okuplja bake iz svih krajeva sveta koje kroz kuvanje dele kulturu, mirise i ukuse svog detinjstva, od Uzbekistana i Egipta, do Tajvana i Azerbejdžana.

Svaki dan u ovom restoranu je drugačiji jer se menja baka-kuvar, pa tako i nacionalna kuhinja koju predstavlja. I što je najvažnije, svako jelo je autentično, pripremljeno iz srca, bez pretenzije da bude moderno ili „Instagram-friendly“. Upravo u tome leži njegova čar.

Enoteca Maria nije samo mesto gde se jede, to je svojevrsni kulturni događaj, mesto susreta generacija, tradicija i mirisa zaboravljenih kuhinja. Gosti odlaze sa punim stomacima, ali i toplinom u srcu, jer ih je nahranila nečija baka.

Foto: Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top
Search