Eng

ESG ambasadori: Aleksandra Ugarković, Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria

Vreme čitanja: 2 min

ESG praksa je jedini pravi način da kompanija, organizacija ili institucija pokaže svoju odgovornost i posvećenost ne samo u smislu zaštite životne sredine, već u svom poslovanju uopšte. Dostigli smo tačku u kojoj smo usavršili skoro sve standarde i poslovne i privatne neuporedivo u odnosu na standarde od pre samo 20 ili 30 godina, ali na ogromnu štetu prirode, navodi za Odrzime.rs ESG Web Platform  Aleksandra Ugarković, zadužena za komunikaciju i odnose sa javnošću kancelarije Svetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria u Beogradu.

Sve što radimo dolazi “iz kuće”. Ukoliko ste sebe i svoju decu naučili da nema bacanja hrane, da je reciklaža neophodna, da je upotreba plastike svedena skoro na “incident”, da punjač za uređaje ne ostaje u utičnici i kada je punjenje završeno, jer bespotrebno emituje toplotu, da treba štedeti vodu, čuvati prirodu… To je i više nego dobar početak!

“Vreme je da počnemo da brinemo o tom unapred datom resursu koji nam je do sada omogućavao život i od koga u osnovi naš život zavisi. Ako se odgovorno ponašate prem prirodi šaljete poruku svojim zaposlenima, korisnicima i najširoj javnosti da koncept vašeg poslovanja ne podrazumeva jedino utakmicu u kojoj se broji samo zarada. Da vam je važna i briga o onima na koje vaše poslovanje utiče posredno ili neosredno, a samim tim i o svakom čoveku. S druge strane, vidimo da se i regulativa menja u pravcu da odgovorno ekološko poslovanje postaje obaveza, pa se nameće zaključak da je bolje da takvu praksu kompanije osmisle same i na način koji se prirodno uklapa u njihovo poslovanje. WWF nudi kompanijama da same procene u kojoj meri održivo posluju tako što će besplatno koristiti naše alate. “

Na koju aktivnost ste ponosni što se tiče vaše organizacije?

WWF je svetska organizacija za zaštitu prirode koja više od 60 godina deluje širom sveta kao vodeći glas za zaštitu prirode. Misija nam je da stvorimo svet u kome ljudi žive u skladu s prirodom. Naš region je izuzetno bogat bioraznovrsnošću i na to moramo da budemo ponosni, a mi se brinemo da to tako i ostane. Imamo predivne reke i vodopade, brojna jezera, veoma važna močvarna područja, velike, netaknute šume koje su dom velikom broju vrsta, kao i morsku obalu, ostrva i jedan pravi mali svet u Jadranskom moru. Kako bismo očuvali to bogatstvo u regionu, radimo na zaštiti prirode kroz nekoliko različitih programa – zaštita reka, mora i morskih vrsta i kao i divljih zveri. Neizbežne aktivnosti koje se prelamaju kroz sav živi svet su i problemi klimatske i plastične krize, kao i otpad od hrane. Mi rešavamo probleme iz korena, isključivo zasnovano na naučnim činjenicama i istraživanjima i trudimo se da u taj posao uključimo sve relevatne učesnike, sve važne pojedince, organizacije, institucije i korporacije kako bismo zajedničkim snagama došli do rešenja koje je ostvarivo u praksi, primenjivo i održivo. Odnosno, kako bismo živeli u skladu sa prirodom. Zaključak se nameće sam – ponosni smo na sve naše aktivnosti.

Šta možemo na ličnom planu, u domu, porodici, ulici da uradimo da ispunimo ESG principe i naročito ekološku komponentu?

Sve što radimo dolazi “iz kuće”. Ukoliko ste sebe i svoju decu naučili da nema bacanja hrane, da je reciklaža neophodna, da je upotreba plastike svedena skoro na “incident”, da punjač za uređaje ne ostaje u utičnici i kada je punjenje zaavršeno, jer bespotrebno emituje toplotu, da treba štedeti vodu, čuvati prirodu… To je i više nego dobar početak!

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top