Eng

Održivost može da bude zabavna – Evo kako je to Montreal uradio

Vreme čitanja: < 1 min

Najveći grad u Quebecu je mesto mnogobrojnih festivala, kulturnih dešavanja i ekološkog turizma, prenosi Telegraph.

Park Frédéric-Back nekada je bio smetlište; kamenolom i deponija skoro veličine Monaka, zagađen sa 40 miliona tona smeća. Toliko zagađen da su tokom 1970-ih okolni stanovnici protestivali na ulicama.

Ali gledajući park danas, sve je zeleno i mirno; Projekat obnove je skoro završen. Leptiri, suncokreti, nova stabla, biciklisti koji voze po urednim stazama od šljunka. Čak postoje i bunari za hvatanje biogasa.

Sav taj gore pomenuti otpad, sada truli ispod parka, još uvek oslobađa metan, ključni uzrok klimatskih promena. Ovi bunari ga pumpaju do elektrane, gde se koristi za proizvodnju električne energije. 

Prema Globalnom indeksu održivosti destinacija, Montreal je najodrživiji grad u Severnoj Americi. 

Montreal je grad festivala: džeza, komedije, snega, piva – uvek će nešto biti, kad god da posetite.  Veruje se da ovaj grad “nagrađuje lutalice”; mesto gde je radost u samostalnom otkrivanju, šetajući kroz kvartove, umesto da se samo proveravaju znamenitosti. 

Neka vas noge ponesu do zelenog Mount Royal, velikog, zelenog pluća grada, potom niz bogati Outremont, sa njegovim cool kafićima i Art Deco pozorištem. Potom u Malu Italiju, kroz ulice dupleksa sa spiralnim stepenicama – montrealski arhitektonski klasik – i u bogati tržni centar Jean-Talon, prepun svežih i lokalnih proizvoda. Vintage prodavnice u Mile End-u nadmašuju većinu dizajnerskih butika.

U Staroj luci možete da iskusite održivost grada na najsmirujući mogući način. U 1950-im godinama Arthur Cardin bio je trajekt; sada, u veoma pametnom reciklažnom rešenju, preuređen je u Bota Bota, plutajući spa centar pokretan energijom izvađenom iz reke St. Lawrence. Čak i ekološki aktivisti mogu da se opuste ovde. Elegantan dizajn u skandinavskom stilu prolazi kroz tople bazene, hladne bazene, parne sobe, saune i vrt za opuštanje. 

Ovo su samo neke od zanimljivosti koje Montreal ima da ponudi što ga definitvno čini odličnim mestom za život. 

Photo: Canva

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top